Ми неодноразово мали змогу спостерігати, як актор бере на себе роль режисера і знімає вже власне кіно, як співак виконує роботу ведучого і навіть як боксер перетворюється на мера… Та чи може талановитий художник стати успішним дитячим письменником? Авторка «Найкращої дитячої книги – 2014», відома українська ілюстраторка Катерина Штанко власним прикладом доводить, що це – цілком можливо. 24 липня нашій видатній сучасниці виповнюється 70 років. Тож познайомимося із нею ближче. 

    У світі ілюстрації Катерина Штанко має великий досвід. Вона співпрацює з такими відомими видавництвами, як «Веселка», «Грані-Т», «Марка України», «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», «Видавництво Старого Лева», є дипломанткою та лауреаткою багатьох конкурсів книжкової графіки. У 2001 році отримала Премію Міжнародного товариства філателістів «За найкращу марку 10-ліття», а у 2004-му – премію ім. Г. Нарбута за серію марок «Квіти України». 


    Сама письменниця каже: «Як художник – я особа поважного віку, а як письменниця – підліток з авантюрними нахилами». І дійсно, прізвище Штанко з’явилося на письменницькій ниві відносно недавно, та вже набуло неабиякого розголосу й популярності. Її книга «Дракони, вперед!» (де пані Катерина є й автором, й ілюстратором) отримала престижну відзнаку і стала «Дитячою книгою BBC-2014». Про те, як їй дався письменницький досвід і що в ньому сподобалося найбільше, авторка сама найкраще розповідає в інтерв’ю Інтернет-виданню «ЛітАкцент»

 

    І на десерт – «рецепт», як заохотити дитину до читання від Катерини Штанко: «Найпростішій спосіб зацікавити дитину книжками – це читати та обговорювати книжки самим дорослим… Але тут є нюанс: не можна нав’язувати книжки дитині, це одна з причин, чому втрачається цікавість до читання. Вибір має бути вільним». 

    Тож читайте самі, читайте дітям, читайте разом із дітьми.

0 Коментарі