Здавалося б, що може бути безпечнішим за захоплення рослинами? Вирощуєш собі тихенько орхідеї, збираєш кишенькові гроші на японський бонсай і тішишся мініджунглями у своїй квартирі. Але ж з такої історії не вийде захоплива пригодницька повість з елементами казки й детективу. А от з біографії юного ботаніка Михася – вийде!
    Почалося все з того, що зацікавлений рідкісними квітами маленький натураліст випадково забрів на секретну ділянку Нікітського ботанічного саду й з’їв там підозрілу блакитну грушу. А з її кісточки, уже в себе вдома в Києві, виростив... дракона-вегетаріанця Хому. Далі на фольклорного улюбленця та його невгамовного «старшого брата» чекали суцільні авантюри. Догляд за іншим драконом-хижаком, здатним прикидатися згустком темряви, небезпечна зустріч із маніяком, що шиє галантерею з драконячої луски, карколомна повітряна подорож через всю Україну й дуже багато чарів. А ще чимало життєвих уроків, викладених переконливо й тактовно.
    Майстерна книжкова ілюстраторка Катерина Штанко цією історією зробила крок у царину письменництва. І відразу дуже успішний! «Дракони, вперед!» нашуміли ще у 2014 році, коли вперше вийшли друком, і відтоді активно перевидаються та продовжують цікавити читачів. Небанальний і сповнений несподіваних поворотів сюжет, дуже симпатичні персонажі, коментарі буцімто від самого грушевого дракона Хоми Вербицького, оформлені як примітки, й прекрасні ілюстрації авторки просто не можуть не сподобатися!
    Трохи кумедний вигляд із погляду сьогоднішнього читача, щоправда, мають пояснення реалій, які для 2014 року ще були дивовижею (наприклад, що таке смартфон). Але історія відповідальності перед тим, кого приручив, і перед природою загалом, історія дружби та відданості, важливості розуму, доброти, великого серця роблять книжку універсальною для будь-якого року й для будь-якого віку.

0 Коментарі