Важко розрахувати обсяг впливу інституту лицарства на всю європейську культуру. Лицарська честь, лицарський турнір, лицарство в ставленні до дами і т. д. Це все щось невимовно прекрасне, правильне, моральне й варте наслідувань. Щоправда, Джордж Мартін із його «Грою престолів» досить чітко показав, скільки насправді в тій епосі було бруду, жорстокості й несправедливості. Утім, вірити в прекрасний ідеал завжди приємніше, тим більше, що на захисті лицарства стоїть сам сер Вальтер Скотт. І його класичний історичний роман – зразок романтичного бачення лицарів, що в ХІХ столітті, ні багато ні мало, увів моду на середньовіччя. 

    Дія «Айвенго» відбувається у ХІІ столітті, коли в Англії царювали князьки різних масштабів і статків, а нормани усіма способами гнобили англосаксів. На Батьківщину повертаються храмовники, що воювали за Гроб Господній у хрестовому поході. Десь у полоні страждає надія й ідол усіх англосаксів Річард Левове Серце. Переділ влади, спроба кожного феодала просунути на трон свого фаворита й захопити майно таких само підступних сусідів, збідніле селянство, яке тільки й встигає віддавати залишки врожаю й життя загарбникам…

    Ось на цьому фоні розгортається сповнений пригод, пристрастей і боїв сюжет. Захоплений читач зустріне бездоганно чесного й мужнього лицаря Айвенго, взаємно закоханого в леді Ровену й позбавленого спадку зажерливим і нечесним батьком Седриком. Лиходія Бріана де Буагільбера, який безтямно й без відповіді кохає єврейку Ревекку та має власний кодекс честі. Лісового розбійника з Локслі (двійника Робіна Гуда) й винахідливого блазня Вамбу. У романі обов᾽язково будуть лицарські турніри, пафосні промови, штурми фортець, викрадення людей та інші «хлоп᾽ячі» штучки. Але «Айвенго» – це книжка, яка буде до смаку читачам обох статей, адже романтики, піднесених почуттів і яскравих подій у ній більш ніж достатньо. І попри давній час написання (опублікований 200 років тому), роман читається легко й захоплює з перших рядків. 

    Поринути в атмосферу роману й краще пригадати основні перипетії його сюжету вам допоможе буктрейлер на сайті Черкаської обласної бібліотеки для дітей (розділ «Радимо прочитати», рубрика «Книги-ювіляри – 2020»). 

0 Коментарі