«А вбивця – ключник!» – ця фраза, якщо вірити численним анекдотам, найліпший засіб зіпсувати стосунки з людиною, яка не дочитала детектив. І правда: саме в особі головного злочинця, як правило, криється основна інтрига й змістове ядро цього жанру. І якщо батьком таких історій-виправ для мозку вважається Едгар По, то королева детективу – поза сумнівом, Агата Крісті. 15 вересня прихильники цієї популярної письменниці святкують 130-річчя від дня її народження.

     У житті самої Агати також вистачає загадок. Чого вартий лише сюжет про те, як вона провела 1926 рік! Тоді померла її мати, а чоловік зізнався в зраді й попросив про розлучення. Чи то всі ці події спричинили в жінки психічний розлад, чи таємнича травма призвела до амнезії, чи в такий єзуїтський засіб письменниця вирішила помститися чоловікові, але одного весняного дня вона зникла. Поліція знайшла лише покинуту на узбіччі автівку й шубу нещасної. До пошуків зниклої долучилися волонтери, у тому числі іменитий письменник Конан Дойл. Останній відніс рукавичку Агати... медіуму, якому дуже довіряв (результатів, щоправда, це не дало). За 11 днів вона знайшлася в спа-готелі, де проживала під іменем Терези Ніл (прізвище коханки чоловіка Крісті – Арчибальда), після чого ще певний час не впізнавала навіть родичів. Які мотиви рухали жінкою насправді, невідомо досі, й навіть нещодавно знайдені плівки із записами голосу Агати та автобіографія письменниці нічого не прояснюють…

     Після цього в житті талановитої леді було ще багато подій: подорожі Близьким Сходом, нове заміжжя з археологом Максом Мелловеном. За накладами твори Крісті лишаються найбільш публікованими після Біблії та книг Шекспіра. Її п’єсу «Мишоловка» публіка споглядає на театральній сцені чи не найдовше за всі драматургічні твори. А навколо одного з найзапитуваніших у книгарнях детективів – «Десяти негренят» – скандал розгорівся не так і давно. Спочатку, з міркувань політкоректності, його перейменували на «І не залишилось нікого». А віднедавна, за рішенням суду й узгодженням зі спадкоємцями, твір називається «Їх було десятеро».

    Агата Крісті створила низку впізнаваних стереотипних ситуацій та образів, які й зараз успішно використовуються в літературі та кіно. Наприклад, саме явище «герметичного» детективу з чітко визначеним колом підозрюваних. А ще мстива, мовчазна й загадкова прислуга; помилково засуджені; «забуті» злочини з багаторічною історією; кубло заздрісних спадкоємців і вбитий ними багатий старигань зі сварливим характером. Перелік можна продовжити до безкінечності.

   Кілька цікавих фактів. Агата Крісті порушила неписані правила «детективного клубу» письменників, за що навіть була з нього виключена. Зокрема, у її творчості є випадки, коли вбивцею виявляється оповідач, або усі підозрювані відразу, або дитина... Усі ці прийоми вважалися до неї неможливими в сюжеті. 
 

     А ще ця хитромудра леді прекрасно зналася на отрутах. Вона настільки точно описала дію на організм відносно рідкісного талію, що це одного разу допомогло врятувати життя дитині. Маленька дівчинка помирала в муках від невідомої хвороби, а медсестра, яка її доглядала, якраз читала твір Агати «Вілла «Білий кінь». Зіставивши симптоми дитини й жертви в книзі, медсестра перевірила наявність талію в організмі дівчинки й з’ясувала, що він там у 10 разів перевищує норму. Визначивши причину, дитині призначили правильне лікування, і вона одужала. 

     Розплутувати всі недобрі речі в літературі (та й в житті!) хочеться довірити чомусь виключно Еркюлеві Пуаро або міс Марпл… Бо витончені суто англійські книжки Крісті вічні. Не даремно про новітні продукти жанру авторка на схилі років сказала: «Детектив був оповіддю з мораллю. Як і всі, хто писав і читав ці книги, я була проти злочинця й за невинну жертву. Нікому на думку спасти не могло, що настане час, коли детективи будуть читатися через опис у них сцен насильства, заради отримання садистського задоволення від жорстокості заради жорстокості…».

     До 130-річчя видатної письменниці ми підготували для вас розважальний тест «Помічником якого славетного детектива ти міг би бути?». Пройти його можна на «Ігровому майданчику» бібліотечного сайту.

0 Коментарі