Початок ХХ століття. Імпозантний гер Фрідріх набирає сиріт для таємничого притулку, де з обдарованих сміливих дівчаток роблять шпигунок. Його правила суворі й перевірені роками: вихованки мають бути сиротами, потрапляти до маєтку не пізніше, ніж у 7 років, і всі місії виконувати самостійно. Однак зустріч із 12-річною Анничкою, позашлюбною донькою колишньої київської балерини, примушує австрійського патрона дещо змінити погляди. Дівчинка демонструє неймовірні здібності до акробатики й балету, а ще вміє переконливо вдавати хлопця. Чом би не дати їй шанс? І хоча дівчинці спочатку буде важко адаптуватися в новому середовищі й наздогнати одноліток у знанні мов, різних шкільних дисциплін і бойових мистецтв, вона швидко доведе, що Фрідріх у ній не помилився.
    Уже в 1913 році перед нами постануть чотири 17-річні дівчини, готові до серйозних завдань. Залюбленій у техніку грекині Мірто, звабливій інтелектуальній американці Глорії, вправній у бійках японці Амелії та рішучій українці Поль (яка ще недавно була Анничкою) доведеться попрацювати в команді. А значить – об’їздити пів світу й подолати внутрішніх демонів. Зокрема, вивести на чисту воду розпусних священників-місіонерів, покарати лиховісних грецьких багатіїв, організувати виставку нетрадиційного (в усіх значеннях) художника й навіть знайти зниклих дівчат. Пригоди, погоні, критичні ситуації, легка детективна лінія й романтика – ідеальний мікс для старших підлітків!
    Книга мала неабиякий успіх: відзнаку на конкурсі «Коронація слова», включення у фінал BookPitch від Одеського кінофестивалю, літературних премій «Навиворіт» та «Барабука», перемогу в премії «Еспресо. Вибір читачів» (підліткова номінація). Читається дуже легко, сюжет тримає в напрузі й тішить романтичним флером юнацьких захоплень і давно минулої епохи. Щоправда, має й чимало пікантних моментів (наприклад, візити до борделів). Тому рекомендуємо віковий ценз для читачів – 15-16 років.

0 Коментарі