Тема булінгу, на жаль, досі дуже актуальна, особливо в дитячому й підлітковому середовищі. Одні глумляться над «слабкими» або просто інакшими, тому що самі мають проблеми, але не хочуть це визнавати. Інші ж потерпають від колективного неприйняття. Нерідко цькування закінчується депресією, а то й суїцидом жертви. Однак що буде, коли потерпіла сторона дасть фатальну відсіч?..
    Головна героїня першого успішного роману Стівена Кінга, 16-річна Карієтта «Керрі» Вайт, зазнає нестерпного тиску та гейту. З одного боку – однокласники, які знущаються, з іншого – мама, сповнена ненависті до власної доньки. Психологія матері настільки ж цікава, а можливо, й більш цінна в романі, ніж психологія її дитини. Яка пітьма криється в душі релігійного фанатика, що за суворим дотриманням якихось незрозумілих заповідей втрачає будь-яку людську подобу? Розрив між реальним життям і тим, що коїться в її голові, ненависть до абстрактного гріха, нетерпимість навіть до близьких, витончений садизм до себе й оточення, гординя від усвідомлення свого високого призначення – бути єдиним світлом у темряві грішних душ, – це ще не повна картина особистого пекла Маргарет Вайт.
    Утім, у центрі книги все ж таки стоїть історія зацькованої та зневіреної дівчини. Автор дуже добре передає почуття головної героїні, тому ми можемо навіть симпатизувати Керрі й водночас відчувати страх перед її силою, до певної миті не до кінця зрозумілою. На папері виразно проступає атмосфера маленького містечка, де відбуваються події, персонажі прекрасно пропрацьовані й видаються живими, справжніми. Від того розв’язка стає особливо моторошною.
    Цей роман не про монстрів, не про чудовиськ під ліжком. Він про набагато серйозніші жахи. Жахи, що живуть у серцях самих людей...
    Твір має принаймні три екранізації з дуже відмінним режисерським баченням. Обираючи цю книгу, майте на увазі віковий ценз 18+: молодшим читачам твір може видатися занадто жорстоким.

0 Коментарі