Намагався вирахувати точну форму, розмір та місце розташування пекла Данте, винайшов телескоп із 32-кратним збільшенням, першим пояснив «плямистість» Місяця наявністю на ньому гір і кратерів, розробив власний принцип відносності, що став центральним для значно пізнішої теорії відносності Ейнштейна... Усе це лише невеличкий перелік діянь видатного італійського астронома, математика, фізика, поета й мислителя епохи Відродження Галілео Галілея.
    А ще ж є знамениті міфи й байки про його експерименти та висловлювання! Наприклад, історія про те, як він скидав із Пізанської вежі гарматне ядро й мушкетну кулю, щоб продемонструвати однакову швидкість їх падіння. Або палка фраза: «І все-таки вона [Земля] крутиться!». Її, переконаний у тому що саме Земля обертається довкола Сонця, а не навпаки, легендарний астроном буцімто виголосив на суді інквізиції, заперечуючи попереднє зречення власних наукових поглядів. Жодна із цих легенд не підтверджена документально. До всього, кінець життя Галілей провів під домашнім арештом за присудом інквізиції, остаточно осліпнувши. Але як хочеться вірити в принциповість і вигадливість цієї геніальної людини після ось таких переказів!
    Утім, і цілком підтверджені експерименти та праці Галілео Галілея вражають не менше за вигадки. Його різнобічність й новаторство майже безмежні, як і годиться справжній Людині Ренесансу. Пропонуємо детальніше почитати про його досягнення й сповнене подій життя в нашій віртуальній презентації до 460-ї річниці народження Галілео Галілея.

0 Коментарі