Біографія англійського письменника, викладача, науковця й богослова Клайва Стейплза Льюїса, що розпочалася 29 листопада 125 років тому, була насичена сумнівами, негараздами та внутрішньою боротьбою. На наших теренах, як і в більшості країн світу, цей чоловік відомий завдяки гучно екранізованому фентезі-циклу «Хроніки Нарнії». Водночас, у вужчих колах філософів та теологів це ім’я відоме завдяки ґрунтовним дослідженням культури Середньовіччя та авторитетним релігійним роботам.
    Епістолярний роман «Листи Крутеня», у якому демон повчає дрібного біса спокушати людей, а також книга «Просто християнство» з літературними записами радіопередач проповідницького спрямування (Льюїс духовно підтримував націю в роки Другої світової війни через радіо ВВС) неабияк цінуються за просвітницьке й моральне наповнення. Так само, як і християнські трактати та палкі проповіді цього автора. Та для пристрасної натури вченого й митця власна віра була постійним каменем спотикання й предметом болісного аналізу. Коли хлопцеві було 5, померла його мати. Холодний та ексцентричний батько-адвокат важко переживав загибель дружини й не виявляв до дітей жодного інтересу. Тож їх відправили в низку шкіл подалі від дому. Ті освітні заклади наш герой порівнював із концтаборами й вважав абсолютно нестерпними. Саме в роки дитинства та юності, через особисте горе й дружбу з атеїстами, Льюїс втратив віру.
    У Першій світовій війні він воював у званні молодшого офіцера та був поранений. В окопах здружився з однолітком, і вони присяглися одне одному, що той, хто виживе, піклуватиметься про батьків іншого. Вижив Льюїс… І дотримався обіцянки, до кінця допомагаючи матері та сестрі покійного побратима.
    Найвідомішим і найближчим другом Клайва Льюїса був Джон Толкін, автор «Володаря перснів» і ревний католик. Їх об’єднала пристрасть до скандинавського фольклору, ісландської та ірландської міфології. Завдяки бесідам із ним та іншими членами оксфордського дискусійного літературного клубу «Інклінги» (Клайв і Джон заснували й організовували його діяльність кілька десятків років), атеїст знову повернувся до лона англіканської церкви. З того часу він став активно поширювати релігійні догмати, викладаючи їх як у науковій, так і в художній формі (у «Хроніках Нарнії» численні алюзії на Біблію помітні неозброєним оком).
    Християнське бачення світу Клайв Льюїс вправно поєднував із фентезі та міфопоетичним світобаченням. Так з’явився, наприклад, фентезійний роман «Доки ми не дістали облич», що обігрував міф про Амура та Психею. А от «Космічна трилогія», у якій автор примудрився поєднати християнські ідеї з міжпланетарними подорожами, виникла завдяки суперечці з Толкіном. Клайв Льюїс мав створити щось науково-фантастичне, а Джон Толкін – щось про мандри в часі. Другий так і не дописав свій виклик.
    Красивою й трагічною є історія особистого життя письменника. В уже зрілому віці, маючи авторитет і славу, він почав листуватися з єврейкою зі США Джой Девідмен. Письменниця з двома синами полишила Батьківщину через скандали із чоловіком-п’яницею. Вундеркінд у дитинстві, відома інтелектуалка в дорослому віці, вона не могла не сподобатися Клайвові Льюїсу, який у людях цінував насамперед розум. Він читав їй свої твори, дослухався до критики й сприймав як близького друга, тоді як сама Джой відразу його полюбила. Щоб її не вигнали з Великобританії, містер Льюїс уклав із жінкою цивільний шлюб.
    Та коли в Джой діагностували останню стадію раку, Клайв несподівано збагнув, що кохає її. Вони обвінчалися просто в лікарні, а в період короткої ремісії з’їздили й у коротку подорож до Греції. Це була перша й остання країна, заради якої митець полишив батьківщину – він обожнював античний фольклор і зробив собі та коханій такий подарунок. Після поїздки дружина померла. Сам Клайв Льюїс покинув світ за три роки, в один день із вбивством Кеннеді та смертю популярного американського фантаста Олдоса Гакслі. Можливо, тому його відхід лишився непоміченим…
    Багато інформації для роздумів про Клайва Стейплза Льюїса пропонує українська версії «Вікіпедії». Обов’язково ознайомтеся з нею, щоб краще зрозуміти цього видатного чоловіка та його глибоку філософію. Також є непогана українськомовна сторінка у фесбуці, так і названа «Клайв Стейплз Льюїс». Однак зважайте на те, що вона має відчутний релігійний акцент.

0 Коментарі