Знавець 14 мов, автор понад 5 тисяч творів, перший професійний український письменник (заробляв на життя літературною діяльністю), перший голова першої української політичної партії, а ще автор першого в європейській літературі роману з робітничого життя й один із засновників українського детективу. Усе це – одна людина. 27 серпня виповнюється 165 років від дня народження прозаїка, поета, драматурга, філософа, соціолога, політолога, історика, економіста, громадського й політичного діяча Івана Яковича Франка. 

    У школі його біографію й творчість вивчають нарівні з життєписом і доробком Тараса Шевченка. І не випадково: збірка віршів Франка «З вершин і низин» цілком справедливо вважається найзначнішою за змістом і формою поетичною книгою після «Кобзаря». Він писав про злидні й тяжку працю нафтовиків і селян Галичини, присвячуючи їхнім будням, звичаям, історії не лише художні, а й публіцистичні та історичні твори. При цьому, маючи феноменальну пам’ять і беззаперечний хист до мов і гуманітарних наук, Іван Якович і сам тяжко трудився щодня, готуючи за рік до друку по 5-6 видань. І це протягом 40 років! Опубліковане за радянських часів 50-томне зібрання творів становить лише третю (!) частину всього доробку генія – просто тоді ніхто не міг мати більше опублікованих книг, ніж Володимир Ленін… 

    Така інтенсивна праця пояснюється величезним колом зацікавлень письменника. Він провадив серйозні наукові дослідження й навіть захистив докторську дисертацію у Відні (зробити це у Львівському університеті йому не дали); перекладав велику кількість античних, європейських і слов’янських авторів (франківський переклад біблійної «Книги Буття» і досі вважається найповнішою українськомовною версією); долучався до створення політичних партій і балотувався до парламенту; листувався з видатними українцями – громадськими й політичними діячами та митцями. Іван Якович пережив кілька арештів, які, разом із постійною виснажливою роботою, особистими переживаннями та періодами важкої нужди (а подеколи – й голоду на межі смерті), підірвали його міцне до цього здоров’я. 

    Особистість неймовірного масштабу, геній і прижиттєвий класик, один із символів України – і, водночас, жива людина, яка мала свої вподобання, амбіції й слабкості. Цікавий, наприклад, факт, що Іван Франко був пристрасним прихильником рибальства й активним туристом-мандрівником. Він обожнював собак і нерідко підбирав просто на вулиці хворих тварин і птахів, яких потім усією родиною лікували вдома. Любив індійську культуру й, за переказами, мав екстрасенсорні здібності. Письменник був таким затятим бібліофілом, що ледве не пропустив власне весілля, захопившись переписуванням вірша зі старовинної книги. Його «Зів’яле листя» не може не вражати жінок будь-якого віку пристрастю, ніжністю, неповторним ліризмом і неприхованим душевним болем. Хоч ця збірка й не є цілком автобіографічною, в особистому житті Каменяра вистачало своїх драм, пов’язаних із нерозділеним коханням, шлюбом із політичних міркувань та божевіллям дружини. 

    Про Івана Франка можна читати тижнями й розуміти, що глибини його таланту ти так до кінця й не пізнав. Це автор, книги якого можна вивчати протягом усього життя й щоразу відкривати для себе щось нове. Робити це ми, як завжди, запрошуємо в нашій бібліотеці. А для тих, хто хоче розпочати (чи поглибити) знайомство з генієм просто зараз, пропонуємо ось такі цікаві посилання: 

http://www.memory.gov.ua/news/27-serpnya-narodivsya-ivan-franko-27-serpnya-1856-28-travnya-1916 – біографічна стаття на сайті Українського інституту національної пам’яті; 

https://frankolive.wordpress.com/ – унікальний авторський проект Наталі й Богдана Тихолозів «Франко: наживо», де можна знайти не лише біографію письменника та літературознавчі дослідження його творчості, а й добірки цитат, цікаві факти, спростування чуток, корисні посилання й багато іншого. За словами авторів, мета ресурсу: «Розповісти про ЖИВОГО Франка ЖИВОЮ мовою для ЖИВИХ людей, а не про пам’ятник із високого постаменту (при всій повазі до пам’ятників)»;

https://susannakhau.wixsite.com/my-site – лонґрід «Топ-6 історій про українських звитяжців», що містить аналіз нещодавно екранізованої програмної історичної повісті майстра «Захар Беркут»

    Крім того, працівники бібліотеки цього року підготували нову цікаву вікторину «Іван Франко – велетень думки і праці», присвячену життю українського генія. Ми певні, там ви також знайдете цікаві факти про Каменяра й, водночас, випробуєте знання. Новинку можна знайти на «Ігровому майданчику» бібліотечного сайту в рубриці «Ігри за біографіями письменників» (розділ «Літературні ігри»).

0 Коментарі