Битва коло селища Торговиця (Кіровоградський район), або битва на Синіх Водах, – історична подія, що викликає безліч запитань. Їй присвячували не одну наукову конференцію й монографію. Дебати провокує все: від точної дати (найпоширеніша версія – 1362 рік) до місця й учасників. Тривалий час сам факт її існування був під сумнівом, хоч на сьогодні те, що вона таки була, вважається незаперечним. Встановлення деталей битви надважливе, адже її можна сміливо вважати вікопомною для України. Завдяки поразці, яку Золота Орда зазнала від об’єднаного литовсько-руського війська, наші землі почали звільнятися від монголо-татарських загарбників, а деякі міста, у тому числі й Черкаси, утвердили саме право на своє існування.

    Змістовим ядром історичного роману Володимира Рутківського є князь Дмитро Боброк – таємнича реальна постать, точне походження й біографія якої невідома. Через низку подій, він потрапляє в руки ватаги Гирича – бродницької банди, що промишляє конокрадством, дрібними грабунками й не проти отримати викуп за багатого полоненого. Допитливі й енергійні хлопці сирота Петрик, Тимко з Воронівки і його друг-татарчук Зейнула рятують Боброка. Так починаються пригоди цих героїв, дороги яких то розходитимуться, то перетинатимуться найнесподіванішим чином. 

    На читача теж чекає дуже багато сюжетних перипетій і незвичних персонажів. Тут будуть великокнязівські інтриги, таємна політика й переділ земель як між Гедиминовичами, так і між Чингизідами. А ще запеклі бої, перегони, подробиці побуту мандрівних кобзарів, осілих бродників, степових татарських аулів, чумаків. Ми дізнаємося чимало про амбітного й дуже яскравого Мамая, зверхнього та хитрого Ольгерда, жорстоких ханів Хаджибея, Котлабугу й Солтана (Вікіпедія третім називає Діметрія). Болісно переживаємо загибель героїв і радіємо зустрічі загублених друзів і коханих. 

    Авторові вдається уникати зайвого пафосу й перевантаження фактами – основних проблем більшості історичних романів. При цьому книга захоплива, динамічна, глибока й спонукає шукати додаткові відомості й версії вже після того, як перегорнута остання сторінка. 

    Якщо ця книга припаде вам до душі так само, як нам, то ви напевне оціните теку з 5 ігор, присвячених твору. Побавитися в них можна на «Ігровому майданчику» сайту Черкаської обласної бібліотеки для дітей (категорія «Літературні ігри», рубрика «Ігри за творчістю Володимира Рутківського»).

0 Коментарі