Кульгавий і зловісний Каз Бреккер наганяє страх на все населення Кетердама. Він відомий як друга людина банди Покидьків, що володіє мережею казино й не знає жалю в гангстерських розбірках. Звідки взявся цей 17-річний юнак, що він ховає під рукавичками, де здобув свій диявольски хитрий і жорстокий розум і чому став Нечисторуким, ніхто не знає. Але в банді його слухаються без питань.
    Одного вечора Каз отримує надскладне, але потенційно дуже вигідне замовлення від влади свого міста. Йому потрібно проникнути в неприступну в’язницю сусідньої країни й звільнити звідти талановитого хіміка Бо Юл-Баюра. Хімік винайшов особливий наркотик, який наділяє людей, уже народжених із магічним даром, абсолютно нездоланними силами. Це розмінна карта в можливій війні, засіб впливу на ринок, важіль для керування світом. Бреккер збирає команду таких самих злодіїв, як він: стрільця Джаспера, метальницю ножів й акробатку Інеж, відьму Ніну, майстра вибухівки Вілана й колишнього в’язня-громилу Матаяса. Місія неможлива... Але ж і команда варта десятьох! То, може, у Шістки Воронів таки є шанс?
    Якщо вдатися до кінематографічних порівнянь, то перед нами щось середнє між «Друзями Оушена...» й «Загоном самогубців». Персонажам-злочинцям не вдається не співчувати, бо всі вони мають дуже людські слабкості й бажання, усі потрапили на поганий шлях мимохіть, усі мріють про повернення додому й про кращу долю. Фентезійний світ від Лі Бардуґо чудово прописаний, має свою географію, економіку й, водночас, нагадує всесвіти «Відьмака», «Гри престолів» й інших подібних літературних франшиз.
    Головним героям від 15 до 19 років, але нехай це вас не збиває. Книга – яскравий представник жанру темного фентезі й навіть на янґедалт тягне умовно. Незліченні криваві смерті, детально описані борделі, вигадливі садистські катування... «GrishaVerse» не шкодує ні героїв, ні читачів. Історія дуже захоплива, має продовження, проситься на екран. Але суворо 16+!

0 Коментарі