Друга книга серії темного фентезі «плаща й шпаги» «Острови шторму та смутку» розрахована на любителів магії та піратської романтики. У центрі сюжету знову постає 17-річна Мерріан, загублена спадкоємиця королівської родини, вихована жорстоким піратським кланом Змій. Вона готується до весілля з принцом Східних островів Торіном. Обидва знають, що їх єднає не кохання, а політичні інтереси. Серця обох зайняті іншими людьми. Однак між Торіном і Мерріан царює дружба й спільна мета – посісти трон і почати рятувати свій край.
    Східні острови й справді зазнали лиха – колись квітучі землі випалюють, багаті села руйнують, місцевих жителів убивають розбійники. Більшість із них мститься особисто Мерріан, частина просто ласа до золота. Ще й чинний король, батько Торіна, явно не планує добровільно звільняти трон. Інтриги й насильство вже з перших сторінок захоплюють героїв і починають активно рухати сюжет. На долю Мерріан випаде більше, ніж може винести людина. Тут і спроби її вбивства, і в’язниця, і постійні бійки. Майбутня королева швидко перетвориться на вигнанку й змушена буде вирушити на свою історичну батьківщину – таємничі Західні острови. Її підштовхуватиме відчуття небезпеки, зловісні пророцтва й жага магії, яку можна опанувати лише там, за океаном. Та що чекає на недосвідчену дівчину в далекому краю?..
    Екшн у «Гніві» розгортається з такою швидкістю, що героїню (а разом із нею й авторку) хочеться трохи пригальмувати. Битва за битвою, конфлікт за конфліктом, переслідування, підступи, кров рікою... Бекс Хоґан не боїться описувати смерть і тортури, часом роблячи це трохи занадто реалістично, як для підліткового чтива. А ще молода письменниця легко вплітає в текст феміністичні мотиви й нетрадиційні любовні стосунки. Та якщо вам не менше 15, ви не любите стереотипи й не проти гострих літературних вражень, чому б ні? Кипіння пристрастей авторка зберігає доволі майстерно. І, швидше за все, фінал цієї книги вас здивує.

0 Коментарі