17-річна Мерріан звикла до жорстокості та покори. Її доля – плавати на кораблі Гадюк, клану піратів на службі в Корони. Її сім’я – капітан Адлер, голова Гадюк, найлихіший садист, зарізяка й тиран, що не зупиняється перед вбивством дітей і жінок, грабунком флотилії свого ж сюзерена, винищенням цілих міст. Її світ – Східні острови, група невеликих часток суходолу, оточена безмежним океаном. Лише десь на горизонті часом з’являється марево таємничих Західних островів, які колись мирно співіснували зі Сходом, але тепер поглинуті хаосом, оповиті легендами й буцімто населені зловісними магами.
    Вимоги до Мерріан надзвичайно високі: незабаром вона матиме пройти ініціацію й стати повноправним членом піратського колективу. Тобто катувати, вбивати й грабувати з не меншим завзяттям, ніж решта екіпажу корабля «Діва». Після ініціації ж на дівчину, несподівано, чекає заміжжя із принцом Торіном, спадкоємцем корони Східних островів, а з ним – і роль шпигунки, на додачу до інших сумнівних «професій». Проблема тільки в тому, що сама Мерріан мріє зцілювати й дарувати життя, а не нищити його. Вона вірить у магію, хоче пізнати таємниці всесвіту, побачити всю землю. А найбільше – хоче вирватися з в’язниці корабля й з-під гніту жорстокого батька. Адлер здається їй кошмарним чоловіком, ще й підозріло не рідним. Чи не здається?..
    Якщо ви шукаєте щось середнє між «Островом скарбів» і «Грою престолів», то вважайте, що вже знайшли! Епічне фентезі з атмосферою морської романтики й гризнею за трон – це квінтесенція «Гадюки», першого тому трилогії «Острови шторму та смутку». Замість драконів тут, щоправда, підводні хижаки, що плюються кислотою. Але решта – за законами жанру. Є нескінченні битви, кров рікою, загублені принцеси, династійні шлюби, чергові обрані. Оповідь проста, часом до примітивності, сюжет розмотується швидким клубком, без пауз і провисань. Світ Островів не надто промальований. Зате в книзі є карта! І продовження. Цілком можливо, що надалі всі питання знайдуть свою відповідь.

0 Коментарі