Знайома нам за двома попередніми «Таємницями...» Ніна Панкович знову потрапляє в небезпечні пригоди. Зв’язки з батьками, на жаль, розірвані, майже 14-літня дівчинка-вундеркінд виховується в монастирській школі та потерпає від браку друзів. Однак зимові канікули обіцяють бути цікавими: секретні комуністичні агенти Лис та Єва забирають Ніну, а також її приятелів за попередніми історіями – Яцека, Хуберта й Тамару – до маленького польського містечка Вовчі Доли. Там підлітки 2 тижні тренуватимуться в самообороні й стрільбі, а ще відпочиватимуть та спілкуватимуться. Усе мало бути мирно та корисно. Але ж як тоді сталося, що одного ранку Ніна прокидається в старовинній сукні в частково зруйнованому палаці й геть нічого не пам’ятає?..
    Історія починається як постапокаліптичний роман. Дівчинка з амнезією блукає спорожнілим засніженим містом, час від часу натикаючись на незрозумілі сліди й чуючи ночами кроки великих лап. Куди поділися всі містяни й, разом із ними, усі місцеві тварини й птахи? Чи є ще десь у світі людство? У Ніни немає ані спогадів, ані здогадів, ані зв’язку з рештою Польщі. Невдовзі їй щастить зустріти Яцека (з такою ж амнезією), і відтак уже вдвох підлітки намагаються вижити та повернути собі пам’ять.
    Не сподівайтеся швидко знайти розгадку. Дія в книзі відбувається у двох паралельних часових відрізках: у спорожнілих Вовчих Долах, і за кілька днів перед тим. Ніна веде розслідування в обох періодах, натрапляючи на підозрілих підлітків і дорослих, намагаючись пояснити таємничі зникнення й невідповідності, потерпаючи від нерозуміння оточення й ворожості містян. Крім очевидно загрозливої реальності, дівчинку турбує загадка минулого. Чи дійсно хтось у Тотенвальді загинув замість неї? І якщо відповідь ствердна, як жити із цією правдою далі?
    Наразі «Таємниця тринадцятої години» – остання частина підліткового детективного жахастика-трилогії Анни Каньтох. Утім, історія не здається цілком завершеною: подолавши чергову порцію загадок, читач лишається з відчуттям, що за межами палітурки на нього чекають нові.

0 Коментарі