Всесвітньовідомий данський казкар, різножанровий письменник і мрійник Ганс Крістіан Андерсен, завдяки своїй творчості, знайомий, мабуть, кожному європейцеві, незалежно від віку. Тривалий період життя цей незвичайний чоловік працював у театрі, писав поеми, п’єси, нариси на різні теми, романи, подорожні нотатки, але в історію світової культури увійшов виключно як автор чарівних історій. З-під його пера вийшли 158 казок, лише 12 із яких ґрунтуються на фольклорних мотивах. І більшість із чарівних творів Андерсена набули зусиллями інших талановитих людей нових форм: стали мультфільмами, кінострічками, спектаклями, навіть балетами. А вже вдалі екранізації ХХ століття породили хвилю всілякого мерчу й подальших літературно-анімаційних фантазій нових митців зі старими героями. 2 квітня відзначаємо день народження Ганса Андерсена й натхненний цим святом Міжнародний день дитячої книги.
    Славетного казкаря увічнили не лише у святі дитячої книги й численних пам’ятниках по всьому світу. Ім’я Ганса Андерсена носить і надзвичайно почесна міжнародна премія, що вручається дитячим письменникам і художникам-ілюстраторам. Для митців, що свою творчість адресують юним читачам, це щось на кшталт аналогу Нобелівської премії з літератури. Крім того, біографію та особисте життя Андерсена продовжують нескінченно вивчати науковці й переосмислювати кінорежисери. А ще психологи, бо кількість фобій і комплексів у Ганса Крістіана направду вражає.
    Про цікаві риси його особистості, життєві негаразди й досягнення та, звісно, творчість ви можете більше дізнатися з нашої нової віртуальної презентації до дня народження Ганса Андерсена. У ній ви знайдете також посилання на ігри за його казками, аудіокниги й інші цікавинки.

0 Коментарі