Виявляється, пророцтва в казково-фентезійній літературі вміють не лише визначати Обраних і переконувати чергових підлітків у їхній винятковості. Часом вони здатні неабияк образити, примусивши, наприклад, батька не лишити синові в заповіті жодного пристойного стартового капіталу. Так сталося з Абдуллою, мрійливим юнаком у місті Занзібі. Розкішну килимову крамницю після смерті місцевого патріарха успадкували родичі його першої дружини. Абдула ж, син від другого шлюбу, лишився майже ні з чим. Хіба що з убогим наметом на околицях занзібського базару й кількома потертими килимами для небагатих покупців.
    Утім, Абдулла не нарікає. Він добре вміє торгуватися, висловлюється вкрай квітчасто й у вільний від торгівлі час снує фантазії про своє минуле й майбутнє життя. І навіть не уявляє собі, що Доля має на нього великі (й, чесно кажучи, трохи кумедні) плани...
    Через низку збігів наш юний герой розживається летючим килимом, пляшкою із джином і знайомством зі справжньою принцесою. А далі все відбувається в дусі арабських казок, переказаних іронічною та вигадливою Діаною Вінн Джонс. Принцесу викрадає чудовисько у вигляді гігантського птаха, Абдулла вирушає на пошуки, переживає низку неймовірних пригод і зустрічає купу персонажів, які виявляються не тими, ким здаються на початку. І все закінчується кількома весіллями.
    «Повітряний замок» – оригінальна європеїзована версія «Чарівної лампи Аладдіна», доповнена несподіваними героями й сюжетними поворотами. У цій книзі ми зустрічаємося з головними дійовими особами «Мандрівного замку Хаула», однак історію не можна назвати його продовженням. Це зовсім інакша казка, так само чарівна й дотепна, однак присвячена іншим, не менш виразним, особистостям. Вона легко, швидко й весело читається. А ще розпалює апетит до інших книжок авторки, яких у фонді нашої бібліотеки чимало.

0 Коментарі