Цей детективний мальопис вікторіанських часів – не зовсім самостійний твір, а графічна адаптація роману Ненсі Спрінґер, нещодавно вдало екранізованого Netflix. Однак ці комікси, сповнені прекрасних малюнків і з чудовим українським перекладом, не можуть не сподобатися! Особливо якщо ви полюбляєте таємничі шифри, загадки й колорит романтичної епохи кінця ХІХ століття. Завдяки Українському інституту книги, у нашій бібліотеці є три перші частини серії. 

    Енола Голмс – юна сестра всесвітньовідомого детектива Шерлока Голмса й успішного чиновника Майкрофта Голмса. Уже її ім’я містить виклик суспільству, адже задом-наперед в англійському варіанті читається як «самотня» (Enola – alone). На 14-й день народження героїні її мати таємничо зникає. Прибулі на виклик брати лише розгублено розводять руками й вирішують віддати Енолу в інтернат, де б її навчили гідних леді манер. Утім, у дівчини інші плани: вона прагне жити сама в Лондоні, приміряючи на себе різні образи, розшукуючи зниклих людей і змушуючи чоловічий світ поступитися місцем кмітливій жінці. Швидко з’ясовується, що плани Еноли збігаються із задумом її зниклої матінки, що залишила доньці чималий статок. Відтепер дівчина може втекти від братів і нарівні з Голмсом розслідувати цікаві справи. І водночас, обмінюватися з матір’ю зашифрованими посланнями через газетні оголошення. 

    Феміністичний меседж історії дуже виразний. Автори чимало уваги приділяють несправедливості, що в ті часи оточувала жінок. Ми багато дізнаємося про незручні корсети, турнюри й інші принизливо-болісні елементи дамського гардеробу та побачимо, як сприймали англійських дівчат їхні сучасники-чоловіки. Попри викличну ідеологію, сюжет книжки лишається захопливим і вражає нашу уяву атмосферними локаціями: корабельні доки, психіатрична клініка, зібрання робітників-комуністів, лондонські нетрі. Енола майстерно розплутує послання, складені мовою квітів, вчиться ставити правильні запитання, змагається з гіпнотизером і кіднеперами. Занудьгувати ці мальописи вам точно не дадуть, а от інтерес до детективного жанру й історичного контексту розпалити можуть.  

0 Коментарі