Кажуть, що віра в диво – це вже половина справи, адже саме з нею навіть нездійсненне стає можливим. Та були в історії людства особистості, які не просто вірили в хороше, світле та вічне, а поспішали творити чудеса самотужки – таємно й від душі. Саме до таких персоналій належав Миколай із Лікії (територія сучасної Туреччини). Він не просто присвятив себе релігійному служінню, а й творив добро, не чекаючи віддачі. Свої статки він дарував нужденним, допомагаючи тим, хто цього дійсно потребував. Усе хороше, що Миколай зробив людям за життя, було настільки сильним і численним, що й після смерті ця людина не полишила світ напризволяще. З іменем Миколая, який набув статусу святого, пов’язано чимало див і неймовірних порятунків, тож із часом його стали називати Чудотворцем. І додали до календаря цілих два свята на честь Миколая. Один із таких днів ми відзначаємо щозими – 19 грудня. 

    Кожна дитина (і навіть дехто з дорослих) у День святого Миколая перевіряє шкарпетки, або взуття, або зазирає під подушку, сподіваючись знайти там найжаданіший подаруночок. Українська малеча має шанс ще й різочку побачити – це якщо раптом цілий рік поводилася неслухняно. Але Миколай надзвичайно добрий! Навряд чи хтось із дітлахів дійсно знаходить цей символ покарання. Зате смаколики-миколайчики й листи з мріями до цього святого – обов’язковий атрибут свята.     Які ще традиції, дива, прикмети пов’язані з 19 грудня? Чи відзначають День святого Миколая за кордоном? До людей яких професій і чому найбільше прихильний Миколай? Як приготувати ласощі до свята? Відповіді на всі ці питання ви знайдете, якщо уважно переглянете медіапрезентацію «В наш український рідний край поспішає Миколай», підготовлену працівниками Черкаської обласної бібліотеки для дітей.  

Ще одна інтерактивна презентація «У шапці-невидимці Миколай несе гостинці» підготовлена відділом масової роботи та естетичного виховання. У ній ви знайдете більш детальну біографію реального Миколая, єпископа Мирлікійського. А ще дізнаєтеся про сучасні дива, які приписують цьому святому.






0 Коментарі