Історичні романи в класичній українській літературі традиційно насичені пафосом і пишномовством, герої дещо картонні й завжди мають рацію в будь-яких обставинах. Чотири пригодницькі твори сучасного класика й нашого земляка Володимира Рутківського зовсім не такі. Вони сповнені життя, легкого гумору й, водночас, глибокої поваги до наших звитяжних пращурів. Первинна трилогія абсолютно заслужено була відзначена Національною премією України імені Тараса Шевченка й введена до шкільної програми з літератури. 

    Герої перших трьох книг – різнохарактерні друзі, що невловимо нагадують трьох мушкетерів Олександра Дюма. Їхня історія починається наприкінці ХV століття, коли Грицькові, Сашкові та Дем’яну по 12 років. Нашій країні загрожують татарські нападники, Запорізька Січ як потужний інститут лише починає формуватися. Сподіваючись врятувати рідну Воронівку від ворогів, головні герої вирушають по допомогу до козаків і, непомітно для себе, самі стають частиною війська. Харизматичний і вправний козак Швайка з вовком Барвінком і конем Вітриком – страшний сон нападників. Грицько дуже швидко втягується в пригоди свого кумира й незабаром сам стає сильним вояком. Сашко, натомість, обирає шлях ворожбитства й опановує таємниче ремесло характерників. Незабаром на обрії з’явиться нове покоління козаченят на чолі з маленьким винахідником Телесиком, що вигадує справжній підводний човен. У четвертій книзі дія відбувається вже в сучасному світі, де про минулі подвиги лишається тільки пам’ять і… перероджена душа вовка Барвінка в собаці Кудлатикові. Ця книга більш філософська й, водночас, більш сумна, адже ми дізнаємося, чим закінчилося буремне й, на жаль, недовге життя улюблених персонажів.

    Спостерігаючи за дорослішанням хлопців, їхніми особистими трагедіями, карколомними битвами перших козаків із татарами, юні читачі пізнають історію країни й з’ясовують, звідки й чому виникло козацтво. Приклади мужніх українських лицарів, порядних, відданих, пристрасних, не можуть не надихати молодь також працювати над своєю волею й по-справжньому цінувати Батьківщину.

    Детальніше про тетралогію читайте в лонґріді «Топ-6 історій про українських звитяжців. З книгою – до перемоги!».

0 Коментарі