Мольфарка українського слова, золота письменниця України, королева українського фентезі, мавка – як тільки не називають сучасну львівську письменницю родом із Волині Дару Корній поціновувачі її творчості. До речі, справжнє ім’я авторки – Мирослава Іванівна Замойська, але так до неї звертаються хіба що вдома чи на роботі. За свою десятирічну письменницьку кар’єру Дарі Корній вдалося досягнути беззаперечного успіху: тричі стати лауреаткою Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова», написати майже 20 книг та прославитися на всю Україну. У чому ж секрет письменниці? Мабуть у тому, що письменство для неї – це хобі, яке вона перетворила на професію.     А все почалося зі звичайного бажання люблячої матусі допомогти своїм дітям знайти якісну літературу для читання. Тому саме для дитячої аудиторії й починала писати Дара Корній. Її перші казочки й оповідання, написані для дочки Даринки та сина Максимка, друкувалися в журналах «Ангелятко», «Ангеляткова наука», а пізніше вийшла друком збірка «Казки для слухняних малят».

     Трохи пізніше, в підлітковому віці, її дочка зачитувалася вампірською сагою «Сутінки» Стефані Маєр. Ці книги дуже не подобалися самій Дарі, а на зауваження Дарина відреагувала словами: «Якщо можеш краще, то напиши сама!». Для Дари Корній це стало справжнім викликом. Так з’явився на світ її перший роман «Гонихмарник», який спочатку був написаний для одного читача, а вже пізніше підкорив серця багатьох інших. Цей дебютний роман приніс авторці третю премію літературного конкурсу «Коронація слова» 2010 року.

    З того часу Дара Корній зрозуміла, що має писати. У її книгах переплітається містика та історія, психологія та культурологія, а героями творів є як реальні люди, так і міфічні персонажі. Письменниця любить експериментувати в жанрах та стилях, пише книги для дорослих, підлітків та дітей. Є в доробку авторки чарівні повісті для юних читачів («Петрусь Химородник»), соціально-психологічні романи з історичним підґрунтям («Сузір’я дів», «Місяцівна», «Щоденник мавки»), оповідання про життя, про кохання, яке інколи довше за життя, про мир та війну, про Майдан (збірка «Місячне насіння», також деякі оповідання включені до антологій «Україна в мені», «Поруч з тобою», до серії книг «Львів. Кава. Любов», «Львів. Вишні. Дощі», «Львів. Смаколики. Різдво»). Письменниця є упорядником книги казок, притч, оповідань «Диво на Різдво». Проте найбільше Дара Корній відома як авторка першого українського фентезі. До речі, саме завдяки їй премія «Коронація слова» з 2015 року започаткувала нову номінацію «Сучасне українське фентезі». І в цьому жанрі авторка продовжує творити не менш ефектні бестселери. Чого варта лише тетралогія «Зворотний бік»!

    Письменниця захоплюється дохристиянською міфологією, праукраїнськими віруваннями та етнографією і вважає, що ми, українці, маємо плекати, продукувати й любити своє, нести його в маси, обов’язково вивчати в школах. Результатом багаторічної роботи зі збору фольклорних матеріалів стали три книги про чарівних істот українського міфу: духів природи, домашніх духів та духів-шкідників. Це художньо-популярні видання, які популяризують українську прадавню міфологію і, разом з тим, цікаво читаються, тому що після кожної наукової розвідки, яка написана художньо, обов’язково є казочка, притча або легенда, яка стосується тієї чи іншої істоти українського міфу. Робота над цією серією триває.

    Дара Корній відкрита до спілкування зі своїми шанувальниками, бере участь у книжкових фестивалях у різних містах України, організовує презентації своїх книг як офлайн, так і онлайн, активно веде свої соціальні мережі, любить подорожувати. А до свого 50-річного ювілею, який письменниця відзначає 20 вересня цього року, вона підготувала собі подарунки – видання відразу кількох книг: повісті для підлітків «Пригоди змія багатоголового в Скелястому Світі Вічного Літа», казок для дітей «Особливий» та перевидання славнозвісного «Гонихмарника», з якого й розпочалася її письменницька кар'єра.

    До ювілею цієї неповторної письменниці працівники Черкаської обласної бібліотеки для дітей підготували відразу кілька яскравих матеріалів. Тут ви можете ознайомитися з інтерактивним плакатом, що повідає вам повну біографію Дари Корній, цікаві факти про неї, її бібліографію. Також у продукті ви побачите посилання на інтерв’ю письменниці, її сторінки в кількох соціальних мережах та аудіокнигу «Гонихмарник». 
 


    Ще більш масштабний бібліографічний ресурс – літературне портфоліо Дари Корній «Я перетворила хобі на професію...». У цьому розлогому детальному матеріалі про життя й творчість письменниці розказано з численними цікавими подробицями, усе підкріплено цитатами, Інтернет-посиланнями, фотогалереєю. Гортаючи портфоліо, можна побачити анотації на всі найвідоміші книги Дари Корній, а потім розширити свої знання за допомогою переліку періодичних видань, книг і віртуальних ресурсів.

    А якщо ви, як і ми, є палким шанувальником серії книг Дари Корній «Чарівні істоти українського міфу», то вам точно сподобається тематична гра за першим виданням циклу – «Духи природи» – на «Ігровому майданчику» бібліотечного сайту (рубрика «Літературні ігри»).

0 Коментарі